Jak stosować dietę wegańską, jeśli jesteś sportowcem?

Coraz więcej osób decyduje się na stosowanie diety wegańskiej z różnych powodów. Należą do nich poszanowanie praw zwierząt, ograniczenie wpływu na środowisko, a także dbałość o zdrowie. W związku z tym wielu sportowców decyduje się na oparcie swojej diety w 100% na produktach roślinnych, eliminując mięso, ryby i produkty pochodzenia zwierzęcego. Alternatywa, którą wybrali niektórzy elitarni sportowcy, aby promować lepsze wyniki. Tak jest w przypadku tenisistki Venus Williams, kierowcy Formuły 1 Lewisa Hamiltona czy koszykarza Kyrie Irvinga.

Wciąż jednak istnieją wątpliwości, czy warto łączyć aktywność fizyczną z dietą wegańską. W dzisiejszym artykule przyjrzymy się najważniejszym wskazówkom żywieniowym, jak stosować dietę wegańską dostosowaną do aktywnego trybu życia, a także produktom odpowiednim dla wegan.

Jak stosować dietę wegańską, jeśli jesteś sportowcem

Jaką żywność powinieneś wybrać, aby mieć energię podczas uprawiania sportu i poprawić swoje wyniki? Głównym wyzwaniem diety wegańskiej dla sportowców jest zawarcie w niej wszystkich niezbędnych składników odżywczych. Jeśli nie stosujesz odpowiedniej diety, możesz nabawić się niedoborów pewnych składników odżywczych. W związku z tym, aby prawidłowo stosować dietę wegańską należy uwzględnić następujące grupy żywności:

Białka roślinne.

Aby odżywić mięśnie przed i po ćwiczeniach, należy spożywać produkty o wysokiej zawartości białka. W przypadku wegan, ograniczają się one do białek roślinnych. Dlatego należy prawidłowo dobierać i łączyć pokarmy, aby dostarczyć składniki odżywcze i niezbędne aminokwasy.

Jakie produkty można włączyć do diety? Produkty, które zapewniają kompletne spożycie białka są następujące:

Rośliny strączkowe: ciecierzyca, soczewica, fasola, soja i orzeszki ziemne.
Zboża: ryż, quinoa, owies, pszenica.
Nasiona i orzechy: pestki dyni, nasiona słonecznika, orzeszki piniowe, nasiona chia, migdały, pistacje, orzechy włoskie, orzechy laskowe, nerkowce i nasiona lnu.
Mleka roślinne: takie jak owsiane, migdałowe lub sojowe.

Węglowodany

Dieta wegańska oparta jest na pokarmach roślinnych, które zawierają dużą ilość węglowodanów. Na przykład, można je znaleźć w normalnych i pełnych ziarnach, roślinach strączkowych, owocach i warzywach.

Z jednej strony można znaleźć ten makroskładnik w makaronach, zwłaszcza razowych, quinoa, owsianych i ryżowych. Owoce i warzywa są bogate w węglowodany. Na przykład banany, buraki, marchew, dynia, rzepa, ziemniak i słodki ziemniak, wśród wielu innych warzyw.

Ponadto, większość owoców i warzyw posiada wiele właściwości wykraczających poza węglowodany. Z witamin, magnezu, potasu, żelaza, błonnika i przeciwutleniaczy. Z tego powodu, pomagają sportowcom zachować energię i wydajność.

Tłuszcze roślinne

Z kolei kolejny niezbędny makroskładnik dostarczany jest przez zdrowe tłuszcze roślinne, takie jak oliwa z oliwek, orzechy, awokado, oliwki, soja i tofu.